Posnetki maš s Svete Gore iz časa karantene

VSI SVETI (1. 11.): sv. maša je predvidena ob 14. uri popoldne. Sledile bodo molitve z rajne in blagoslov grobov na pokopališču. Dogajanje v cerkvi lahko spremljate po zvočniku pred cerkvijo (za vstop v cerkev morate žal izpolnjevati pogoj PCT).

VERNE DUŠE (2. 11.): ker imam ta dan zelo zaseden s pogrebi iz matične župnije, sporočam, da v torek, 2. novembra, na Sveti Gori ne bo sv. maše, pač pa bo sv. maša za duše v vicah v sredo, 3. novembra, zvečer. Ura bo še sporočena.

 

MARIJINO VNEBOVZETJE (15. 8. 2021): Na veliki šmaren bo sv. maša na prostem ob 10. uri. Za sv. maše na prostem velja, da morate vzdrževati razdaljo 1,5 metra. V kolikor ne morete zagotoviti toliko medsebojne razdalje, je maska obvezna tudi zunaj. Obnovili bomo posvetitev našega slovenskega naroda Nebeški Materi Mariji. Avte pustite čim niže, ob cesti. (Boga in Marijo prosim za lepo vreme.) Ker bo na Veliki šmaren dopoldne slovesna sv. maša, bo redna sv. maša na soboto, 14. 8., zvečer odpadla.

 

VEROUK: soboto, 5. junija 2021, bo še zadnjič v tem pastoralnem letu verouk v živo na Sveti Gori, in sicer ob 18. uri. Otroci naj imajo s seboj masko! Mlajša skupina bo v kapeli, starejša pa v cerkvi. Upoštevajte, da sta cerkev in kapela še hladni. (Žal otroci za zdaj večinoma ne bodo mogli ostati pri sv. maši.)

MLADINSKI FESTIVAL (2. - 8. maj 2021):

vstop preko strani: https://som-ms.si

reklama: https://www.youtube.com/watch?v=qeLycj27ny

SVETO OBHAJILO:

Na Veliko noč 2021 bom delil sv. obhajilo od 16h do 16:30.

 

Sv. obhajilo bom delil tudi na velikonočni ponedeljek, 5. aprila, od 11h do 11:30.

BLAGOSLOV VELIKONOČNIH JEDIL (IN OGNJA) bo na Veliko soboto, 3. aprila, v prenosu po ETV ob 9:30, sledila bo duhovna misel.

TRADICIONALNI "OBLATI": Upokojeni župnik Maks in njegova gospodinja Marija nadaljujeta s tradicijo, da sta za farane pripravila oblate ob veliki soboti. Dobili jih boste lahko v župnišču na Sveti Gori. Seveda je primerno, da se ju spomnite s kakim darom, pa tudi z molitvijo.

GENERALNO ČIŠČENJE cerkve in kapele je bilo v soboto, 27. februarja dopoldne Iskreno se zahvaljujem za sodelovanje. Skupaj se je zbrala čudovita ekipa (ki časom primerno ni bila prevelika.) HVALA!

CVETNA NEDELJA: To pomeni, da bo blagoslov zelenja v soboto, 27. 3., ob 17h pred cerkvijo na Sveti Gori, če bo le dopuščalo vreme. Ohranjajte medsebojno razdaljo! K sv. maši v cerkev žal ne boste mogli iti, ker je cerkev že polno zasedena.

TRIKRALJEVSKA AKCIJA:  kolednike si lahko ogledate na povezavi: http://www.missio.si/trikraljevska-akcija-2020-21 Na tej strani je pravzaprav več stvari v povezavi s to akcijo. Zlasti vam priporočam youtubov posnetek koledovanja.

Še en nekoliko drugačen posnetek o namenu koledovanja in o kolednikih nekoliko drugače pa nam je bil poslan iz župnije Čemšenik: https://youtu.be/XEekmBCQ5Yw 

BOŽIČNICA: moderno božičnico, ki so jo s pomočjo sodobnih sredstev pripravili mladi iz skupine Rozalinda, si lahko ogledate tukaj: https://youtu.be/qN6kBtVi9EI

BOŽIČ (25. 12. 2020): Zaradi napovedanega sneženja na Božični dan popoldne ne bom delil obhajila na Sveti Gori, čeprav sem prvotno nameraval. (Lahko greste k obhajilu dopoldne med 10. in 12. uro v Kisovec ali popoldne med 16. in 17. uro v Šentlambert).

MIKLAVŽEV PRIHOD: Na pragu 2. adventne nedelje nas je obiskal sv. Miklavž. Tu lahko pogledate, kaj je povedal: https://youtu.be/wr7XBxhVHuE

SVETO OBHAJILO NA SV. GORI: sv. obhajilo bom na Sveti Gori delil na praznik sv. Štefana popoldne - v soboto, 26. decembra 2020, med 16. in 17. uro, ter med 17:45 in 18:30 uro. Takrat bo možno priti v cerkev k tihi molivi in sv. obhajilu. Prijave niso potrebne, bodite pa pripravljeni, da bo morda treba malo počakati pred cerkvijo. Res, upoštevajmo ukrepe (maska, medsebojna razdalja...). In tudi molimo za konec pandemije.

DOKUMENTARNI FILM O KUREŠČKU IN O MARIJI: Studio Siposh, ki nas je že nekajkrat razveselil z dobrimi dokumentarnimi filmi zlasti o slovenskih svetniških osebnostih, nas vabi na ogled filma o Kraljici miru in o Kureščku po spletu. (Premierni ogled je že bil.) Ponovni ogled bo možen na praznik Sv. Treh kraljev, 6. januarja, ob 20h na povezavi: https://www.kraljicamiru.si

Informacije tudi na: https://www.youtube.com/siposh

NEDELJA KARITAS: Ob nedelji karitas (29. 11.) lahko nakažete svoj dar na:

Škofijska karitas Ljubljana

TRR: SI56 0214 0008 9842 562

Sklic: SI00 216

Namen: Stiska

Koda: CHAR

Naslov: Škofijska karitas Ljubljana

Poljanska 2

1000 Ljubljana

BLAGOSLOV GROBOV 2020 na povezavi: https://youtu.be/5RqoczZqc_k

MOLITVE ZA RAJNE 2020 - 1.del - na povezavi: https://youtu.be/5NAUfoqMu4s

(MOLITEV ZA RAJNE 2020 - 2. del oz. dodatek:) https://youtu.be/xb9t5ImlA7g

VEROUK poteka ob sobotah ob 18:15. Verouka ni na soboto po trinajstem v mesecu.

STARA OZNANILA:

PREMIERA FILMA O FRANCU KSAVERJU MEŠKU:

Studio Siposh, ki je pripravil že dokumentarni film o bl. Alojziju Grozdetu, vabi na premierni ogled filma o duhovniku in pisatelju Francu Ksaverju Mešku. Premiera bo nocoj (nedelja, 25. oktobra) ob 20h po spletu.

http://www.ksaver.si

https://katoliska-cerkev.si/premiera-filma-tihi-veceri-od-doma

Pravilo do 15. 10.: s seboj v cerkev k nedeljski maši prinesite listek z napisano telefonsko številko (lahko tudi stacionarno), brez imena in priimka in brez naslova. Dali ga boste predvidoma v pušco po sv. maši ali v nabiralnik...

Glede mask v cerkvi: V cerkvi je spet treba nositi maske! To velja tudi ob delavnikih. Sicer pa se trudimo ohranjati 1,5 metra medsebojne razdalje, to se pravi, če le mogoče, vsako drugo klop pustimo prazno.  Razkuževanje rok pred vstopom v cerkev je še vedno obvezno.

 

Sv. maša na Mali šmaren bo izjemoma dvakrat: ob 10. uri in ob 17. uri.

Tradicionalno romanje na Sveto Planino za odvrnitev hude ure bo v nedeljo, 7. junija. Sv. maša tam bo ob 14h. Vabljeni v lastni režiji!

Žegnanje v Tirni bo v nedeljo, 14. junija, ob 14h.

Žegnanje v Golčah bo v nedeljo, 28. junija, ob 14h.

VEROUK JUNIJA: Junija bomo verouk imeli v soboto, 20. junija ob 18h. Takrat bomo skušali zaključiti letošnji verouk, prinesite zvezke. Starejša skupina naj se nauči 7 zakramentov, mlajša pa Sveti angel.

PRAVILA ZA MESEC MAJ 2020: Na Sveti Gori bomo ponovno odprli cerkvena vrata v sredo, 6. maja, ko bo sv. maša ob 18h. Verniki boste od takrat naprej lahko hodili k sv. maši ob sobotah ob 19h pod sledečimi pogoji:

- obvezno boste morali imeti masko (razen med obhajilom, ko jo imate v roki, ali na bradi ali za ušesom)

- obvezno razkuževanje rok ob vstopu

- medsebojna razdalja 1,5 m (izjema člani iste družine oz. gospodinjstva)

- vsako drugo klop boste morali pustiti prazno in še to lahko pride večinoma samo po eden v klop

- v svetogorsko cerkev bo na ta način lahko vstopilo 25 do 30 ljudi (po zaslugi družin najbrž nekaj več)

- ko bo cerkev dovolj napolnjena, se lahko zgodi, da boste morali nekateri ostati zunaj, vendar se ne zadržujte pri cerkvi, pač pa se razkropite po cerkvenem hribu ali odidite domov

- pravzaprav svetujem, da nekaj časa še čimbolj ostajate doma in spremljate bogoslužje od doma (Radio Ognjišče, TV), sploh starejši, in molite doma

- če se bo uzkazalo za potrebno, bomo v maju uvedli delavniške maše ob sredah popoldne. (Škofje določajo, da delavniška sv. maša v tem obdobju velja za nedeljsko sv. mašo.)

( - po natančnem prebiranju navodil bi pravzaprav lahko sv. mašo obhajali tudi zunaj)

STARO:

POSNETEK NEDELJSKE SV. MAŠE - SOBOTA, 25. APRILA 2020 je na povezavi: https://youtu.be/5vBgr7Piemk

POSNETEK SV. MAŠE 2. VELIKONOČNE NEDELJE z dne 18. 4. 2020 je na povezavi: https://youtu.be/bi_nH6m214I

POSNETEK SV. MAŠE NA VELIKONOČNI PONEDELJEK NA SVETI GORI (13. 4. 2020) je dosegljiv na tej povezavi: https://youtu.be/CF4Edqcan48

Na cvetno nedeljo žal nisem snemal sv. maše, na veliko soboto pa ni bilo maše v svetogorski cerkvi.

POSNETEK SV. MAŠE 5. postne nedelje z dne 28. 5. je dosegljiv na povezavi:

https://youtu.be/5nmrYLs2uSU

(Nekateri strokovnjaki sicer pravijo, da sv. maša ni veljavna z ogledom za nazaj, a kljub temu imate nekakšno priložnost, da molite in da vsaj slišite Božjo besedo aktualne nedelje.)